Ciasto marchewkowo bananowe, bez dodatku cukru | Vegan
Ostatnio mając ochotę upiec coś słodkiego postanowiłam zmodyfikować trochę mój przepis na chlebek bananowy, dodają marchew i tak powstało ciasto marchewkowo-bananowe. Mój przepis nie zawiera cukru, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ciast.
Składniki:
- 2 duże banany
- 2 duże marchwie
- pół szklanki suszonych daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka cynamonu
Przygotowanie:
1. Do blendera wrzucić banany oraz daktyle i zmiksować. Obraną marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Do miski dodaj 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej, cynamon i wymieszaj.
3. Do suchych składników dodaj zblendowane banany z daktylami, startą i odciśniętą marchew, masło orzechowe oraz olej i wszystko dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej olejem.
5. Piecz w temperaturze 170oC przez ok. 60 min.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
MOJE SOCIAL MEDIA
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/agnier_/
SNAPCHAT: https://www.snapchat.com/add/agnesinf...
MOJE SOCIAL MEDIA
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/agnier_/
SNAPCHAT: https://www.snapchat.com/add/agnesinf...
Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam poświątecznie:)
Mniam, uwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńJakoś nie mogę się przekonać na marchewkowe ciasto...może kiedyś spróbuję!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)
Łatwe jest to ciasto, i wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńPycha <3
OdpowiedzUsuń