Ciasto marchewkowo bananowe, bez dodatku cukru | Vegan


Ostatnio mając ochotę upiec coś słodkiego postanowiłam zmodyfikować trochę mój przepis na chlebek bananowy, dodają marchew i tak powstało ciasto marchewkowo-bananowe. Mój przepis nie zawiera cukru, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ciast.

Składniki:

- 2 duże banany
- 2 duże marchwie
- pół szklanki suszonych daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 75 g oleju rzepakowego
- 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

1. Do blendera wrzucić banany oraz daktyle i zmiksować. Obraną marchew zetrzeć na tarce na drobnych oczkach i odcisnąć z nadmiaru soku.
2. Do miski dodaj 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej, cynamon i wymieszaj.
3. Do suchych składników dodaj zblendowane banany z daktylami, startą i odciśniętą marchew, masło orzechowe oraz olej i wszystko dokładnie wymieszać.
4. Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej olejem.
5. Piecz w temperaturze 170oC przez ok. 60 min.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


MOJE SOCIAL MEDIA
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/agnier_/
SNAPCHAT: https://www.snapchat.com/add/agnesinf...

Komentarze

  1. Wypróbuję.
    Pozdrawiam poświątecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mogę się przekonać na marchewkowe ciasto...może kiedyś spróbuję!
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łatwe jest to ciasto, i wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty