Wegański makaron z tofu.



 


Tofu czyli tak zwany sojowy twarożek, wytwarzany z mleka sojowego jest bardzo wartościowym produktem bogatym w białko oraz wapń. Wiele osób uznaje tofu za substytut mięsa i nabiału. W tym poście przedstawię Wam przepis na moją ulubioną potrawę z wykorzystaniem tego produktu czyli, wegański makaron z tofu.
 
Składniki:
 
- makaron 400g
 
Sos:
- 2x pomidory w puszce, krojone
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie tofu
- 2 ząbki czosnku
- czarne oliwki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
 
Przygotowanie:
 
1. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju. Tofu rozkrusz w rękach i podsmaż razem z cebulą. Kiedy wszystko się zarumieni dodaj pomidory z puszki. Po około 10 minutach dodaj 2 drobno pokrojone ząbki czosnku, zioła prowansalskie i dopraw całość solą i pieprze. Na koniec dorzuć czarne oliwki według uznania i wszystko wymieszaj.
2. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotowy makaron dorzuć do sosu i dokładnie wymieszaj. Z tego przepisu otrzymasz 2-4 porcji.
 


Komentarze

  1. Lubię makaron pod każdą postacią, a ten smacznie wygląda, więc może się skuszę. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być przepyszny :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :*

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty