Daktella, czyli wegańska nutella z daktyli

 
 
Daktella, czyli krem czekoladowy na bazie daktyli, to świetna alternatywa dla tradycyjnej nutelli. Nie zawiera cukru ani innych zbędnych składników. Świetnie nada się jako krem do smarowania pieczywa, dodatek do deserów, a nawet ciast. Daktelle po przygotowaniu można przechowywać tydzień w lodówce.
 
 
Składniki:
 
- 200g daktyli suszonych bez pestek
- około 3 łyżki mleka roślinnego
- 1 czubata łyżka kakao
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
 
Przygotowanie:
 
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę. Po tym czasie odsączyć i przełożyć do misy blendera.
2. Dodać mleko, kakao oraz olej kokosowy i wszystko zblendować na gładką masę. Jeżeli krem będzie za gęsty należy dolać więcej mleka.
 
 
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


MOJE SOCIAL MEDIA
INSTAGRAM: https://www.instagram.com/agnier_/
SNAPCHAT: https://www.snapchat.com/add/agnesinf...
 


Komentarze

  1. widzę ze trzeba będzie wypróbować ten recept

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie mieszanki, ale dodaję jeszcze masło orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię i to bardzo. Często dodaję do niej też troszkę soli morskiej, która fajnie podkręca smak.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczny przepis, muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  5. realy its look amazing dear love this recipe..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie nie trzeba namawiać do takiej zamiany. Świetna!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam! <3 kiedyś nadziałam nią ciacho- no boskość :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty