Chlebek bananowy | Vegan
Chlebek bananowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Przedstawiam wam moją zdrowszą wersję bez dodatku cukru.
Składniki:
- 4 dojrzałe banany
- pół szklanki daktyli
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 50g oleju rzepakowego
- garść posiekanych orzechów
Przygotowanie:
1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę.
2. W dużej misce rozgnieć banany widelcem.
3. Odsącz daktyle, zmiksuj i dodaj do rozgniecionych bananów, wymieszaj.
4. Do miski dodaj 1 i 1/2 szklanki przesianej mąki, łyżeczkę sody oczyszczonej, 50g oleju rzepakowego i dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj posiekane orzechy i wymieszaj (opcjonalnie).
6. Ciasto przełóż do foremki wysmarowanej olejem.
7. Piecz w temperaturze 170oC przez ok. 60 min.
Ale smakowity:)
OdpowiedzUsuńCudowny <3 Uwielbiam chlebek bananowy, zwłaszcza w połączeniu z masłem orzechowym :D
OdpowiedzUsuńPychotka, a jak musiał pachnieć mniam ❤💙💚
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3 a wegańskiego jeszcze nie piekłam, także się skusze na przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna propozycja do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebki bananowe :-)
OdpowiedzUsuńOd dawna widziałam już przepis na te chlebki bananowe! Chyba muszę w końcu się za to zabrać :D
OdpowiedzUsuńhttp://bitasmietanka.blogspot.com/2018/02/rolada-z-wzorem.html
Jaki super prosty przepis. Taki chlebek idealnie sprawdzi się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy :-)
OdpowiedzUsuńOoo uwielbiam chlebek bananowy <3 Twój wygląda bardzo smacznie i do tego taki zdrowy :)
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam :) Ja wczoraj piekłam i nic już nie ma :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję przepis - pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńLubię chlebki bananowe, ale w wersji wegańskiej jeszcze nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam chlebek bananowy,muszę kiedyś wypróbować Twoją wersje,smaczny :-) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń